Ingredience (4 porce):
- sardinka 12 kusů (12 - 15 vykostěných, podle velikosti)
- olivy 15 kusů (španělské černé nebo zelené)
- česnek 1 stroužek
- cibule 0,5 kusů
- celer (kousek)
- rajčata 1 kus
- paprika 0,5 kusů (žlutá, nebo zelená)
- olej olivový (panenský)
- pepř mletý
- oregano 1 lžička (nebo saturejka)
- sůl
- pažitka
Postup:
Česnek nakrájíme a smícháme s nasekanou paprikou a celerem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Rajče oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nasekáme olivy. Na pánvi s olejem orestujeme česnek, celer, cibuli a papriky. Ponecháme několik minut a přidáme rajče, saturejku a olivy. Dochutíme solí a pepřem a dáme na stranu. Opláchneme sardinky a osušené je rozevřeme kůží dolů. Na začátek sardinky dáme kousek připravené směsi, zabalíme ocasem nahoru a vložíme do olejem vytřené zapékací mísy. Opakujeme pro všechny zbývající sardinky. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C po dobu několika minut (jsou upečené téměř okamžitě). Vyjmeme z trouby. Servírujeme posypané sekanou pažitkou. Můžeme podávat také s olejem, ve kterém rozdrtíme několik černých španělských oliv.
www.chutastyl.cz