Ingredience (4 porce):
- 4 mražené filety (každý cca 175 g) z tresky nebo halibuta, lehce povolené
- 1 lžíce čerstvé máty, nasekané
- 3 stroužky česneku, drceného
- 1 čerstvá červená chilli paprička
- mořská sůl
- 150 ml panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce vodky
NA MRKEV:
- 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na podélné plátky
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky harissy (chilli pasta)
- svazek koriandru, nasekaný nahrubo
Postup:
Smíchejte mátu, česnek, sůl a chilli a směsí potřete ryby. Rozložte je do malého pekáčku těsně vedle sebe, zalijte olejem a nechte 3 hodiny marinovat. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte v ní ryby 30 minut. Ryby vyjměte a dejte na talíř. Prošlehejte citronovou šťávu, petrželku, cukr a vodku se 4 lžícemi horké šťávy z pečení. Touto zálivkou ryby přelijte. Zatímco se peče ryba, připravte si přílohu. Opékejte na oleji v kastrolu nebo v grilovací pánvi mrkev 6 minut. Na poslední 2 minuty přidejte kmín a harissu. Podlijte, osolte a duste ještě 2 minuty. Vypněte a vmíchejte nasekaný koriandr. Podávejte s rybou.
www.apetitonline.cz