Ingredience:
- sushi rýže 250 g
- syrový losos bez kůže 300–400 g
- zralé avokádo 2 ks
- rýžový ocet 3 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- řasa nori
- sezamová semínka
- wasabi pasta
- sojová omáčka Kikkoman
Postup:
Sushi rýži důkladně propláchněte studenou vodou. Ideálně zaléváním studenou vodou, promícháváním a sléváním zabarvené vody až do okamžiku, kdy je voda téměř čirá (až 7–8 opakování). Propláchnutou rýži dejte do hrnce, zalijte studenou vodou (1 díl vody na 1 díl rýže), přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a ihned ztlumte. Na mírném ohni vařte 15 minut. Poté hrnec stáhněte z ohně a nechte dojít 5 minut pod pokličkou. V misce smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl. Míchejte až do úplného rozpuštění cukru a soli. Můžete si pomoci i mírným zahřátím. Uvařenou sushi rýži rozprostřete na plech, rovnoměrně pokapejte připraveným sushi octem a promíchejte dřevěnou vařečkou. Rýži musíte promíchávat velmi opatrně, abyste ji nerozmačkali. Rýži nechte vychladnout. Těsně před podáváním nakrájejte lososa a avokádo na kostičky. Vychladlou rýži rozdělte do misek, poklaďte kostičkami avokáda a lososa a posypte sezamem. Ozdobte nakrájenou řasou nori a ihned podávejte se sójovou omáčkou a wasabi.