Pražma filet 500 g
Související produkty

Pražma má jemné maso s vynikající chutí, které obsahuje poměrně málo kostí a tuku, zato je bohaté na bílkoviny. Pražma se nejčastěji smaží, griluje nebo peče. Příprava je rychlá...

Halibut je bělomasá ryba s vyšším obsahem tuku, díky čemuž je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Nejen že je tato ryba jednou z nejvýživnějších, ale je oblíbená také pro...

Okouník mořský, známý také jako okoun obecný, je mořská ryba, která patří do čeledi okounovitých. Tato ryba má protáhlé tělo s hnědým zbarvením a výraznými tmavými skvrnami....

Halibut je bělomasá ryba s vyšším obsahem tuku, díky čemuž je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Nejen že je tato ryba jednou z nejvýživnějších, ale je oblíbená také pro...

Norský losos je snad nejznámější mořskou rybou, která je oblíbená pro své chutné a kvalitní maso. Při bourání lososů prakticky nevzniká žádný odpad, jelikož hlavy, páteře a...

Maso této delikátní ryby je bílé, pevné a obsahuje jen malé množství tuku. Celé ryby se podávají grilované, dušené nebo se používají do polévek. Někdy se štítníci filetují a pak...

Pstruh lososovitý je hojně rozšířená sladkovodní ryba, která je známá svou vynikající chutí a charakteristickým oranžovým zbarvením masa. Jeho maso je jemné, šťavnaté a má...

V Austrálii je okoun barramundi považován za to nejlepší, co moře dokáže nabídnout a je také označován za "krále ryb". Může být připravován na grilu, smažen nebo upraven na...

Maso této dravé ryby je bílé, šťavnaté a velice chutné, má nízký obsah tuku. Velkou filetů je také minimum kostí. Je skvělým zdrojem vitamínu D a B12 a minerálních látek jako je...

Tuňák je bez diskuzí jednou z nejvyužívanějších ryb v kuchyních restaurací po celém světě. Hlavní roli hraje např. v japonské kuchyni. Nejčastěji je pro tyto účely loven tuňák...
Detailní popis produktu
K nejoblíbenějším a nejdéle známým jedlým rybám patří pražma královská, kterou staří Řekové zasvětili bohyni lásky Afroditě. Řadí se k typickým středomořským rybám, přestože žijí v rozsáhlé oblasti táhnoucí se od Britských ostrovů přes Středozemní moře až ke Kapverdským ostrovům. Nejvíce volně žijících exemplářů se uloví v Řecku, Turecku, Itálii a Severní Africe. Velké množství těchto ryb na trhu však pochází z akvakultury.
Pražma královská vzhledem odpovídá rybám z čeledi pražmovitých a mořanovitých, které mají oválné, vysoké a ploché tělo a velkou hlavu se strmým čelem. V malé, nízko položené tlamě s výraznými "rty" se skrývají silné zuby, díky nimž ryba dokáže odloupnout ze skal korýše a rozlousknout jejich skořápky. Kromě nich se živí malými rybami a vodními rostlinami. Ryby dorůstají do délky 70 cm s hmotností až 5 kg, většina exemplářů však nepřesáhne 35 cm. Pražmu královskou zdobí typický zlatý pásek táhnoucí se od čela k očím a zlaté proužky na povrchu žaber, proto se jí také říká doráda (ze španělského slova dorado – pozlacený). Tyto znaky však po usmrcení ryby rychle vyblednou.
Výživové údaje na 100 g: energetická hodnota 537 kJ/128 kcal; tuky 4,8 g; nenasycené mastné kyseliny 1,24 g; sacharidy 0,3 g; cukry 0 g; bílkoviny 20,8 g; sůl 0 g
Doplňkové parametry
Kategorie: | OSTATNÍ VELIKOSTI |
---|---|
Hmotnost: | 0.5 kg |
Původ: | mořské |
Odchyt: | chov |
Stav: | čerstvé |

Platýse je možné osmažit na pánvi, upéci v troubě nebo na grilu. Lze ho také připravit v páře či uvařit v ochuceném vývaru. Jeho bílé maso je jemné a má lahodnou chuť, je také...

Plachetník, známý také jako kambala, je mořská ryba, která patří do čeledi platýsových. Tato ryba má ploché tělo s olivovým zbarvením a malými očkami. Plachetník je oblíbený pro...

Mořský vlk má bílé, pevné maso s jemnou chutí. Klasikou je grilování mořského vlka marinovaného v oleji a velmi jednoduché je i dušení v troubě ve vývaru s trochou bílého vína....

Pstruh duhový je sladkovodní ryba, která je známá pro své pestré zbarvení a vynikající chuť.Maso pstruha obsahuje jen malé množství menších kostí, které lze po tepelné úpravě...

Tilápie je oblíbená pro své pevné maso, které neobsahuje žádné kosti, což z ní dělá oblíbenou pochoutku i u těch nejmenších strávníků. Její chuť není příliš výrazná, proto...

Filety sumečka afrického jsou lahodné, šťavnaté, mají vysoký obsah bílkovin a jsou oblíbené i proto, že jsou bez kostí. Maso je tmavě růžové a není cítit typickou rybí vůní....

Hejk se vyznačuje pevným bílým masem s nízkým obsahem tuku a jemnou chutí. Podobně jako treska se výborně hodí k pečení, grilování či smažení na másle. Lze ji také vydatně...
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.