Mečoun filet 250 g
Související produkty

Okouník mořský, známý také jako okoun obecný, je mořská ryba, která patří do čeledi okounovitých. Tato ryba má protáhlé tělo s hnědým zbarvením a výraznými tmavými skvrnami....

Halibut je bělomasá ryba s vyšším obsahem tuku, díky čemuž je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Nejen že je tato ryba jednou z nejvýživnějších, ale je oblíbená také pro...

Dopřejte si výjimečný chuťový zážitek s precizně nakrájeným tuňákovým carpacciem. Tenké plátky zajišťují dokonalou texturu, která vynikne na každé slavnostní tabuli i při domácí...

V Austrálii je okoun barramundi považován za to nejlepší, co moře dokáže nabídnout a je také označován za "krále ryb". Může být připravován na grilu, smažen nebo upraven na...

Hejk se vyznačuje pevným bílým masem s nízkým obsahem tuku a jemnou chutí. Podobně jako treska se výborně hodí k pečení, grilování či smažení na másle. Lze ji také vydatně...

Pstruh lososovitý je hojně rozšířená sladkovodní ryba, která je známá svou vynikající chutí a charakteristickým oranžovým zbarvením masa. Jeho maso je jemné, šťavnaté a má...

Maso této oblíbené ryby je aromatické s vyšším obsahem tuku, proto si udržuje svou šťavnatost i při tepelné úpravě. Makrela je vynikající grilovaná, smažená, pečená, uzená nebo...

Mořský vlk má bílé, pevné maso s jemnou chutí. Klasikou je grilování mořského vlka marinovaného v oleji a velmi jednoduché je i dušení v troubě ve vývaru s trochou bílého vína....

Mník mořský je ryba s charakteristickým vzhledem a vynikajícím chutí. Má válcovité tělo s hustými šupinami a je obvykle zbarven do šedohněda. Mník mořský je oblíbenou rybou pro...
Detailní popis produktu
Mečoun je jediný zástupce čeledi mečounovitých. Jako milovník teplejších vod obývá všechna světová tropická moře i moře mírného pásu s teplými proudy. Ve Středozemním moři bývá jeho rybářská sezona během léta, kdy má období tření. Dá se objevit nízko pod hladinou, ale i v hloubce přes 500 metrů. Patří mezi nejrychlejší tvory v moři, plave rychlostí až 100 km/h. Mečoun nemá příliš rád společnost, pohybuje se sám nebo v malých skupinkách jedinců plujících daleko od sebe. Živí se menšími rybami, které nejdříve omráčí či usmrtí prudkými pohyby svého "meče" a následně sežere. Loví se na udici a nepatří mezi snadné rybářské trofeje. Z hlediska sportovního rybolovu patří do kategorie velkých modrých ryb, na jejichž lov musí turisté například v Chorvatsku získat zvláštní povolení.
Na dochucení můžete použít chilli, česnek, mletý pepř, olivový olej a citronovou šťávu. Ladí také s pistáciemi nebo piniovými oříšky. Přílohou mohou být mořské řasy, zeleninový salát nebo pečivo.
Mečoun je nejen zdrojem kvalitních bílkovin, ale i omega-3 mastných kyselin, vitamínu D, železa a vápník. Jelikož má maso mečouna vyšší obsah rtuti, nedoporučujeme konzumaci těhotným a kojícím ženám a také malým dětem.
Výživové údaje na 100 g: energetická hodnota 507 kJ/121 kcal; tuky 4,4 g; nenasycené mastné kyseliny 1,22 g; sacharidy 0 g; cukry 0 g; bílkoviny 19,8 g; sůl 0,9 g
Doplňkové parametry
Kategorie: | FILETY |
---|---|
Hmotnost: | 0.25 kg |
Původ: | mořské |
Odchyt: | lov |
Stav: | rozmražené |
Pořadí: | 036 |

Tilápie je oblíbená pro své pevné maso, které neobsahuje žádné kosti, což z ní dělá oblíbenou pochoutku i u těch nejmenších strávníků. Její chuť není příliš výrazná, proto...

Maso této dravé ryby je bílé, šťavnaté a velice chutné, má nízký obsah tuku. Velkou filetů je také minimum kostí. Je skvělým zdrojem vitamínu D a B12 a minerálních látek jako je...

Plachetník, známý také jako kambala, je mořská ryba, která patří do čeledi platýsových. Tato ryba má ploché tělo s olivovým zbarvením a malými očkami. Plachetník je oblíbený pro...

Filety sumečka afrického jsou lahodné, šťavnaté, mají vysoký obsah bílkovin a jsou oblíbené i proto, že jsou bez kostí. Maso je tmavě růžové a není cítit typickou rybí vůní....

Dopřejte si dokonalý gastronomický zážitek s lososem sashimi – nejkvalitnější hřbetní částí ručně filetovaného čerstvého lososa bez kostí a kůže. Tento vysoce ceněný kus se...

Losos je snad nejznámější mořskou rybou, která je oblíbená pro své chutné a kvalitní maso. Můžete ho grilovat, smažit, vařit na páře nebo péct v troubě. Skvělý je ale i syrový...
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.