Ingredience (4 porce):
- 8 stonků zeleného chřestu
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 malá, jemně nakrájená cibulka
- 280 g kulatozrnné rýže, ideálně vialone nano
- 100 ml bílého vína
- 2 g šafránu
- 12 tygřích krevet, rozpůlených
- 2 stroužky česneku
- 8 menších pevných rajčat, spařených a oloupaných
- 140 g másla
- sůl, pepř, tymián a pažitka
- 100 g parmazánu, strouhaného
Postup:
Chřest oloupejte škrabkou, odkrojte dřevnatý konec stonku. Tři minuty spařte ve vroucí vodě a pak hned zchlaďte v ledové vodě. Špičky dejte stranou, stonky pokrájejte na kolečka. V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje a osmahněte cibulku. Vsypte rýži a promíchejte, aby se obalila olejem; stačí tři minuty. Přilijte víno; až se tekutina odpaří, přidejte šafrán i chřest a zalijte vroucí vodou tak, aby sahala nad rýži. Na mírném plameni vařte za stálého míchání 12 až 15 minut; je-li třeba, dolévejte vroucí vodu. Pak ochutnejte, jestli už jsou zrnka vláčná, ale pevná na skus. Hrnec odstavte, vmíchejte parmazán a 2 lžíce oleje a případně rizoto osolte. Rýže musí být krémovitá a hutná. Rozehřejte zbylý olej a prudčeji osmahněte krevety spolu s česnekem a tymiánem. Přidejte špičky chřestu, rajčata a máslo. Podávejte na rizotu, posypané parmazánem a pažitkou.
www.apetitonline.cz