Igredience:
- 4 filátka z candáta (každé asi 150 g)
- 2 lžíce nakrájené zelené petrželky
- 20 g másla,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry, sůl
Salát:
- 6 středních, ve slupce uvařených brambor
- 2 jablka, 100 g zakysané smetany,
- 70 g majonézy,
- 1 dl bílého vína,
- 50 g nakrájených ořechů,
- 50 g rozinek,
- 1 jarní cibulka,
- 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu,
- 1 lžíce olivového oleje, sůl
Postup:
Filátka z candáta krátce opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Máslo rozpustíme, osolíme, přimícháme citronovou kůru a touto směsí potřeme připravená filátka. Zakryjeme je mikrotenovou fólií a uložíme v chladničce. Rozinky krátce povaříme v bílém víně a necháme vychladnout. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme je jádřinců a čtvrtky nakrájíme ještě na plátky. V míse smícháme majonézu se zakysanou smetanou, olejem, křenem, rozinkami a směs osolíme. Přidáme brambory, jablka, očištěnou nakrájenou jarní cibulku a ořechy a salát opatrně promícháme. Pekáček vytřeme olivovým olejem, položíme do něj filátka, posypeme je lehce petrželkou a vložíme na 6-8 minut do trouby rozpálené na 220 °C. Upečená filátka rozdělíme na talíře a doplníme salátem.