Pražma filet 500 g

Neohodnoceno
347,50 Kč 695 Kč / 1 kg
Skladem

Pražma má jemné maso s vynikající chutí, které obsahuje poměrně málo kostí a tuku, zato je bohaté na bílkoviny. Pražma se nejčastěji smaží, griluje nebo peče. Příprava je rychlá a snadná, je však třeba počítat s menší pevností masa a při vaření či přípravě v páře používat nízkou teplotu. K dochucení můžete použít tymián, rozmarýn, česnek a citronovou šťávu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

K nejoblíbenějším a nejdéle známým jedlým rybám patří pražma královská, kterou staří Řekové zasvětili bohyni lásky Afroditě. Řadí se k typickým středomořským rybám, přestože žijí v rozsáhlé oblasti táhnoucí se od Britských ostrovů přes Středozemní  moře až ke Kapverdským ostrovům. Nejvíce volně žijících exemplářů se uloví v Řecku, Turecku, Itálii a Severní Africe. Velké množství těchto ryb na trhu však pochází z akvakultury. 

Pražma královská vzhledem odpovídá rybám z čeledi pražmovitých a  mořanovitých, které mají oválné, vysoké a ploché tělo a velkou hlavu se strmým čelem. V malé, nízko položené tlamě s výraznými "rty" se skrývají silné zuby, díky nimž ryba dokáže odloupnout ze skal korýše a rozlousknout jejich skořápky. Kromě nich se živí malými rybami a vodními rostlinami. Ryby dorůstají do délky 70 cm s hmotností až 5 kg, většina exemplářů však nepřesáhne 35 cm.  Pražmu královskou zdobí typický zlatý pásek táhnoucí se od čela k očím a zlaté  proužky na povrchu žaber, proto se jí také říká doráda (ze španělského slova dorado – pozlacený). Tyto znaky však po usmrcení ryby rychle vyblednou.

Výživové údaje na 100 g: energetická hodnota 537 kJ/128 kcal; tuky 4,8 g; nenasycené mastné kyseliny 1,24 g; sacharidy 0,3 g; cukry 0 g; bílkoviny 20,8 g; sůl 0 g

Doplňkové parametry

Kategorie: OSTATNÍ VELIKOSTI
Hmotnost: 0.5 kg
Původ: mořské
Odchyt: chov
Stav: čerstvé
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz